Vijf tips voor een ( c ) lean desk

31.05.2020

Het voorjaar is aangebroken. De dagen worden langer en de zon doorprikt af en toe eens de wolken. Hoog tijd voor de lenteschoonmaak! En waarom zou je die enkel beperken tot je huis? Waarom tover je je desk niet meteen om tot een ( c ) lean desk? Die verdient ook een opruimbeurt, om tal van redenen. Meer productiviteit is er alvast één van. Hoe je het aanpakt leggen we je hieronder uit.

     Een ( c ) lean desk biedt een en al voordeel

In een opgeruimde omgeving ervaar je meer rust, minder afleiding en een betere focus. Het resultaat van dit alles? Het komt je productiviteit ten goede.

Je verliest geen tijd meer met het lopen zoeken naar dossiers, sleutels of handleidingen. Papieren gaan niet meer verloren aangezien je gestructureerd opruimt. Dus waarom zou je het niet proberen? Tover die chaos op je bureau om in een ( c ) lean desk. Je merkt het meteen, met een clean desk concentreer je je een pak beter.

    Hoe kom je tot een ( c ) lean desk?

Om een opgeruimd bureau te bekomen en te behouden zijn er aantal zaken die je (dagelijks) kunt doen:

1.   Neem die stapel onder handen

Ruim je papieren op en maak een onderscheid tussen wat noodzakelijk en wat overbodig is. Neem elke stapel goed door en vraag je het volgende af:

  • Ga ik dit ooit nog lezen of gebruiken?
  • Kan ik deze informatie ook op het internet vinden?

Zo ja? Weg met die handel! Ja ja, je hoort het goed, weg met die handel, het is helemaal niet eng om dingen weg te gooien. Let wel op, gooi nu ook niet alles weg want sommige documenten hebben wettelijke bewaartermijnen.

Wil je sommige documenten toch houden, digitaliseer ze dan. Zorg dat ze een plaats krijgen in je informatiebeheersysteem. Geef elk document ook een plaats  binnen een dossier, zo garandeer je de transparantie en het overzicht. Hetzelfde geldt voor alle documenten op verschillende dragers zoals foto’s, video, digitale dragers …

Wil je vaak een ( c ) lean desk? Orden je papieren dan regelmatig, ga over tot actie en houd er een systeem op na waardoor het papier zich niet opnieuw gaat opstapelen. Doe dit vaak en op vaste tijdstippen.

2.   Less is more

Bekijk eens wat zich op je bureau bevindt. Alles wat niet nodig is voor het uitvoeren van je werk hoort daar niet te liggen. Als je iets niet gebruikt, is het overbodig. Doe het gewoon weg of berg het netjes op in een kast.

Eventjes de puntjes op de i. Voor de slimmeriken onder ons is ‘het netjes opbergen in een kast’ niet hetzelfde als alles in de kast leggen/gooien om dan het deurtje weer te sluiten. 😊. Nee nee, sorteer ook alles in je kast, leg alles in dozen, mappen of bakken en schrijf er op wat er in zit.

Kijk je uit naar een ( c ) lean desk? Geef je bureaumateriaal en je persoonlijke spullen dan een vaste plek. Analyseer wat je echt nodig hebt op je bureau zoals een klavier, muis, scherm, telefoon … Leg je perforator en nietjesmachine altijd op een vaste plaats. Hoe ik het doe? Mijn perforator ligt altijd links van me en mijn nietjesmachine rechts, zo hoef ik nooit te zoeken!

3.   Bling Bling

Ook dit is niet te vergeten: poets en schrob je bureau zodat deze weer spic en span is. Pak alles grondig aan. Ik geef het toe, dat is niet het leukste werkje, maar na afloop ben je meer dan tevreden over je ( c ) lean desk.

Kies voor eenvoudige en functionele meubels. Hang niet te veel versieringen op de muur, plaats er ook niet te veel op je bureau en gebruik rustige kleuren. Een interieur dat bestaat uit drie kleuren voegt een extra dimensie toe. Een gratis tip van Anders Office voor jou? Laat die kleuren op meerdere plekken terugkomen, op die manier voelt de ruimte rustig en samenhangend aan.

4.   Clean desk

Neem telkens even de tijd om je bureau op te ruimen voordat je naar huis vertrekt, en vergeet ook de koffietassen en glazen niet. Die paar minuten per dag maken niet alleen een ( c ) lean desk, ze maken ook een wereld van verschil wanneer je ’s morgens je kantoor binnenstapt.

Dus, voordat je vandaag de deur achter je dicht trekt, ruim even snel je bureau op! Maak er ‘gewoon’ een gewoonte van.

5.   Take a picture van je ( c ) lean desk

Heb je je bureau geschrobd, gepoetst, opgeruimd en herschikt zoals jij het wil? Neem dan een foto en gebruik die als referentiepunt. Want het is aan dit bureau dat je wil werken, waar je je kan concentreren, productief kan zijn …

Voordat je vertrekt of minstens op het einde van de week zorg je ervoor dat je bureau er weer helemaal picture proof uitziet. Want er is niets zaligers dan een proper en opgeruimd bureau om naar terug te keren na een rustgevend weekend.

Volg deze tips en je zal merken hoe een ( c ) lean desk je vleugels geeft!

Veel succes!

Kunnen we je helpen?

Geef ons een seintje en we bekijken op welke manier we je van dienst kunnen zijn. Ons contacteren kan uiteraard ook per mail.