Rust in je hoofd is de basis voor creativiteit!

17.04.2020

Het coronavirus hakt er stevig op in, bij iedereen. Maar weet je wat ons is opgevallen? Bij sommige mensen heeft die eerste golf van paniek plaatsgemaakt voor creatieve invallen en supergoede ideeën. En dat wensen we iedereen toe! Je weet toch wat de basis voor creativiteit is? Rust in je hoofd is dé absolute voorwaarde! We delen hieronder graag enkele tips hoe je die rust kan vinden.

Dé basis voor creativiteit is stilte en rust in je hoofd

Wanorde vind je niet alleen in je kantoor of kasten, ook in je hoofd kan het weleens een boeltje zijn. Je hoofd zit vol en gedachten kosten energie. Kan je je gedachten niet onder controle krijgen, dan krijg je stress en word je lusteloos en moe.

Je gedachten onder controle krijgen is een kunst. De ene keer lukt het al wat beter dan de andere keer. Toch is het belangrijk dat je je hoofd ook in drukke perioden regelmatig leeg maakt. Waarom? Omdat je je met een leeg of leger hoofd beter kan ontspannen, stress voorkomt en creatiever bent. Maar hoe begin je daar nu aan?

1.      Creëer ruimte, begin een braindump!

Je hoofd is er om dingen te bedenken, niet om ze te onthouden!

Begin dus een braindump. Maar wat is dat nu en hoe doe je dat? Neem een blad papier en schrijf je hoofd helemaal leeg. Of maak een mindmap.

Stop niet zodra je denkt dat je alles al hebt opgeschreven. Tijdens een braindump komt er vaak nog een tweede golf aan gedachten en ideeën opzetten, en dat is dé basis voor creativiteit. Voel je dat je alles hebt opgeschreven, verbind of groepeer dan de zaken eenvoudig met elkaar.

Vervolgens kan je echt aan de slag: schrap, delegeer en groepeer wat je binnen de vijf minuten kan afwerken en plan de rest in.

2.      Stop met uitstellen

Stop inderdaad met uitstellen, want dat is dé manier om je hoofd volledig vol te krijgen. Uitstellen levert een echte vicieuze cirkel op. Je moet dan steeds meer dingen gaan onthouden en op de duur loopt je hoofd helemaal over. Je begint zaken te vergeten en net omdat je belangrijke zaken over het hoofd ziet, beland je in een stressmodus en ga je als een gek aan de slag. De basis voor creativiteit is helemaal weg.

Onze tip? Eat the ugly frog first! Besluit om elke dag iets te doen dat je naar je doel brengt. In het ideale geval is dat het eerste dat je ‘s ochtends doet.

3.      Maak to do's

Wil je een helder overzicht krijgen van al de dingen die je nog moet doen of van je actielijsten? Dan bewaar je die het best op een bepaalde plaats. Ben je eerder digitaal ingesteld, dan denken we aan “Google Keep”, “Evernote”, “Onenote” … om je to do’s te bewaren. Ben je niet zo digitaal aangelegd? Schrijf ze dan neer in je notitieboekje. Het voelt heerlijk om achteraf de uitgevoerde to do’s te schrappen en de basis te leggen voor creativiteit. 😉

Welke methode je ook verkiest, het gaat erom dat je die zaken ergens noteert zodat je brein denkt: “Hé, ik heb het nu ergens genoteerd en opgeslagen, ik hoef het niet meer zo krampachtig te onthouden.”

4.      Ventileer je hoofd en gedachten

Houd je gedachten en emoties niet altijd voor jezelf maar praat erover met vrienden, collega’s…

Iemand die aandachtig kan luisteren is een waardevolle bondgenoot. Hij of zij denkt misschien vanuit een ander perspectief en kan je helpen om dingen los te laten, je gedachten in een ander perspectief te plaatsen, ze door een andere bril te bekijken en ze grondig aan te pakken. Hierdoor kan je je hoofd ook leger maken. Ook dat is basis voor creativiteit.

5.      Zoek afleiding - doe elke dag iets wat je tot rust brengt

Een vol hoofd krijg je ook leeg door elke dag iets te doen waar je helemaal rustig van wordt.

Heb je je hoofd al leger gekregen met de vorige methodes? Ook dan kan het geen kwaad om even wat extra afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken in de natuur, ga sporten of doe iets wat je al een tijdje niet meer hebt gedaan en waar je plezier in hebt. Ga het niet te ver zoeken en zorg vooral dat je niets moet.

6.      Start met je leefomgeving te vereenvoudigen

Rommel, wanorde en overdaad die je in je leefomgeving of werkomgeving niet onder controle krijgt of niet kan managen leidt tot onrust in je gedachten. Een simpel voorbeeld? Stel dat je nieuwe nietjes moet zoeken maar dat die niet op hun plaats liggen, en je dus blijft zoeken.

Start vandaag nog met een lean werkomgeving.

7.      Rol die mouwen op en doe iets met je handen

Gun je brein wat rust en focus je op handenarbeid. Rijd het gras af, maak een lekker gerechtje klaar, monteer, schilder…. Het maakt niet uit wat je doet, maar gun je hoofd even vakantie, dat blijft dé basis voor creativiteit.

Je kan natuurlijk ook al je administratief werk toevertrouwen aan Anders Office. Dat is dan ook meteen de achtste manier om je hoofd leeg te maken en creativiteit voorrang te geven. Meet weten? Neem contact op met Anders Office als we je kunnen helpen!