Wil je samen "swayen"?

20.09.2016

Sway is een presentatieprogramma en app van Microsoft. Verrassend eenvoudig in gebruik en zou het alternatief en/of antwoord kunnen zijn op Prezi.

Het enige wat je er voor nodig hebt, is een microsoft account en net als Prezi ontwerp je en bewaar je jouw presentaties in een webportaal.

Wat kan je ermee?

Een Sway is uitstekend als een online nieuwsbrief, uitnodiging of bedrijfsinformatie die je in één oogwenk wil visualiseren. Met een Sway heb je dat zo voor elkaar en is ook beter in staat om met tekst te kunnen om gaan dan in Prezi. Wat nog een voordeel is dat je naar iedereen een hyperlink kan sturen van de Sway-nieuwsbrief. De ontvanger hoeft niet eens in te loggen en de hyperlink kan ook mee opgenomen worden op intranet, een website of mailinglist. Embedden* kan je ook zodat de Sway meteen schermvullend kan bekeken worden op een webpagina.

*Embedden is in dit geval het integreren van een (deel van) van een externe webpagina in een eigen webpagina, zodanig dat het lijkt dat het een onderdeel is van de eigen pagina.

Een Sway-presentatie

Wie een vlotte presentatie wil geven, kan Sway gebruiken. Het is eenvoudig in gebruik en het programma loodst je stap voor stap door de mogelijkheden. De rode draad is opgebouwd uit “kaarten”. Er zijn tekstkaarten ( titels of gewone tekst ), mediakaarten ( afbeeldingen, video, grafieken, hyperlinks en zelfs tweets ) en er zijn kaarten om afbeeldingen te groeperen. Er is een veelvoud aan templates die je kan bewerken. Zo kan je er je eigen huisstijl in verwerken. Ben je zelf niet creatief aangelegd dan laat je Sway zelf kiezen met de “remix” knop. Dan kies je de navigatie: verticaal, horizontaal schuivend of horizontaal pagina voor pagina. Dit laatste wekt het meest het “swipe-gevoel” op, op mobile devices.

Hoe kan ik passende afbeeldingen vinden?

Wanneer je een stuk tekst hebt toegevoegd aan je presentatie en je wil er passende afbeeldingen aan toevoegen, krijg je meteen online afbeeldingen op basis van de woorden in jouw tekst. Dat is superhandig!

Omzetten van Word, PP en Pdf?

Indien de bestanden niet groter zijn dan 20MB kan je ze meteen omzetten naar een Sway. Bij een PP ben je daar soms al snel over, een mogelijke oplossing daarvoor is de afbeeldingen uit de PP halen en ze dan weer later toe te voegen aan je Sway. Wanneer in het brondocument veel opmaak is gebruikt is het mogelijk dat je hier en daar deze moet bijschaven in je Sway.

Kan je samen “swayen”?

Het is zelfs mogelijk om met meerdere auteurs aan één en dezelfde Sway te werken, wijzigingen worden real-time ingevoerd. Om samen te werken in Sway stuur je jouw medeauteur de link via de knop “auteurs” door en kan je zo samenwerken aan een Sway als natuurlijk jouw medeauteur ook een microsoft-account heeft.

Tip

Wie toch wat tips en een handleiding nodig heeft, heeft microsoft een knop met “Zelfstudie” ingebouwd. Hier krijg je dan een lijstje met YouTube filmpjes waarin alle functionaliteiten worden uitgelegd. Eenvoudiger kan het niet.

Wil jij meer tips of iemand die je helpt in je administratie? Aarzel dan niet om me te contacteren via an@andersoffice.be.