Wil jij je Powerpoint-werk versnellen?

29.03.2018

Heeft uw bedrijf een huisstijl die zijn nut al heeft bewezen? Omdat hij uniek is en uitstraling heeft? Dan hoort hij eigenlijk in al uw professionele documenten thuis. Ik zie vaak dat in presentaties in PowerPoint de huisstijl vaak niet goed wordt doorgevoerd, terwijl dit wel gebeurd bij de offertes, facturen, visitekaartjes, de website en e-mails. Zonde, want een presentatie waarin de randvoorwaarden van de huisstijlregels worden aangehouden blijft veel beter hangen bij je publiek.

Wil jij er voor zorgen dat al je medewerkers in je bedrijf gemakkelijk een presentatie kunnen aanpassen en maken en deze ook voldoet aan je huisstijl? Dan maak je een sjabloon en als je het helemaal goed wil aanpakken, combineer je dit met het maken van een diamodel. De eerste maal vergt het wel wat werk, later bespaart het je veel tijd.

1. Start met een diamodel

Je gebruikt een diamodel om de lettertypes, kleuren, logo’s en dergelijke vast te leggen. Het grootse voordeel is dat als gebruikers een nieuwe dia toevoegen, ze automatisch de passende huisstijl hebben.

Ga in je menubalk naar “Beeld” en kies voor “Diamodel”. Je krijgt nu een diareeks met verschillende indelingen waarbij je in de eerste alle elementen kan vastzetten zoals het lettertype, letterkleur, achtergrondkleur, logo’s, voetteksten, kleurenschema. Wanneer alles naar wens is druk je  op “overal toepassen” en zie je dat het diamodel en de daarbij horende indelen automatisch dezelfde uitstraling krijgen. Het kleurenschema zorgt er voor wanneer de gebruiker een grafiek toevoegt, deze de kleuren krijgt die jij vooraf instelde.

2. Verschillende indelingen

Zorg er voor dat iedere dia de indeling heeft die er bij past. Wil je een indeling toevoegen of wijzigen in je diareeks? Ga dan op de menubalk naar “Beeld” -> “Diamodel” en ga op één van de indelingen staan en kies voor “tijdelijke aanduiding invoegen”. Hier kan je kiezen voor tekst, afbeelding, media of een combinatie van deze dingen.

3. Maak er een sjabloon van !

Ben je klaar met het bewerken van het diamodel en de verschillende indelingen, klik dan in de menubalk op “Diamodel” op “modelweergave sluiten” of ga in de menubalk naar “Beeld” en kies voor “Normaal”

Als alles goed is, heb je nu een presentatie met één dia. Deze presentatie sla je nu op als sjabloon zodat deze niet snel of per ongeluk kan overschreven worden.

Dit doe je zoals volgt:

  • Ga in de menubalk naar “Bestand”
  • Kies “sla op als”
  • Kies dan voor “Powerpoint sjabloon”

4. Aan de slag

Open je sjabloon, voeg nieuwe dia’s toe per dia kan je kiezen welke indeling je kiest. Door op de rechtermuisknop te klikken, scrol je naar “indeling” en kies je hier voor de indeling die je voor je dia wilt.

Dikwijls worden bij Powerpoint-presentaties de indeling “leeg” gebruikt. Om tekst of titels te plaatsen gebruikt me dan tekstvakken. Het grote nadeel hiervan is dat deze tekstvakken niet luisteren naar je diamodel. Als je dus een afzonderlijk tekstvak invoegt om een titel te maken, zal de opmaak van die titel niet voldoen aan de huisstijl. Het is dus belangrijk om je titels in de daarvoor bestemde indeling te zetten. Wil je toch je titels wijzigen? Doe dit dan in het diamodel dan kan je in één klap alle tittels van je presentatie wijzigen van kleur, lettertype,….

Wil jij meer weten hoe efficiënt je met PowerPoint kan werken?  Aarzel dan niet om me te contacteren via an@andersoffice.be.