Wil jij ook rust en ruimte in je hoofd?

20.12.2017

Wanorde kan je niet enkel in je kantoor of kasten vinden, ook in je hoofd kan het weleens een boeltje zijn. Je hoofd zit vol en gedachten kosten energie, wanneer je je gedachten niet onder controle kan krijgen wordt je op den duur gestrest, lusteloos en moe.

Je gedachten onder controle krijgen is een kunst. De ene keer lukt het al wat beter dan de ander keer. Toch is het belangrijk dat je je hoofd ook in drukke perioden regelmatig leeg maakt.

Met een leeg of leger hoofd kan je je beter ontspannen en voorkom je stress. Hoe beginnen we daar nu aan?

1. Creëer ruimte, begin met braindump !

Je hoofd is om dingen te bedenken, niet om ze te onthouden. Begin een braindump, neem een blad papier en schrijf je hoofd helemaal leeg of maak een mindmap. Zodra je denkt dat je alles al hebt opgeschreven, stop dan zeker nog niet. Tijdens de braindumps komt er vaak nog een tweede golf aan gedachten, ideeën…. Wanneer je voelt dat je alles hebt opgeschreven kan je eenvoudig de zaken met elkaar verbinden of groeperen. Ga dan aan de slag: schrap, delegeer en groepeer wat je binnen de vijf minuten kan afwerken, plan de rest in.

2. Stop met uitstellen !

Uitstellen is de uitgelezen manier om je hoofd vol te krijgen want je moet dan steeds meer dingen gaan onthouden. Op den duur loopt je hoofd over. Als je dan dingen vergeet, beland je in de stressmodus. Dit zorgt er dan voor dat je begint te stressen omdat je belangrijke zaken over het hoofd hebt gezien en je dan als een gek aan de slag gaat.

Om een helder overzicht te krijgen van al de dingen die je nog moet doen, is het best om deze op één plaats te bewaren, ik denk dan aan “Google Keep”, “Evernote”, “Onenote”,…

Het gaat er om dat je die zaken ergens noteert zodat je brein kan denken: “Hé, het is nu ergens genoteerd en opgeslagen, dan hoef ik het niet meer zo krampachtig te onthouden”

3. Ventileer je hoofd en gedachten.

Houd je gedachten en emoties niet altijd voor jezelf, praat erover met vrienden, collega’s…Iemand die aandachtig kan luisteren is een waardevolle bondgenoot. Deze bondgenoot denkt misschien vanuit een ander perspectief en kan jou helpen om dingen los te laten, om je gedachten in een ander perspectief te plaatsen, ze door een andere bril te bekijken en ze grondig aan te pakken. Hierdoor kan je je hoofd ook leger maken.

4. Zoek afleiding – doe elke dag iets wat je tot rust brengt.

Een vol hoofd krijg je ook leeg door elke dag iets te doen waar je helemaal rustig van wordt. Ook wanneer je je hoofd al leger hebt gekregen met de vorige methodes is het slim om afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken in de natuur, ga sporten of doe iets wat je al een tijdje niet meer hebt gedaan en waar je plezier in hebt. Ga het niet te ver zoeken en zorg vooral dat er geen “moeten” bij komt kijken.

5. Start met je leefomgeving te vereenvoudigen.

Rommel, wanorde en overdaad die je in je leefomgeving of werkomgeving niet onder controle krijgt of niet kan managen, zorgt voor onrust in je gedachten. Denk maar als je bijvoorbeeld nieuwe nietjes moet zoeken en dat langer dan 30 seconden in beslag neem omdat het niet op zijn plaats ligt of ergens te velde ligt in de chaos.

Start vandaag nog met een Lean werkomgeving.

6. Rol die mouwen op en doe iets met je handen

Gun je brein wat rust en focus je op “handenarbeid”. Zet je kerstboom, knutsel een bloemstukje voor op de feesttafel, maak een lekker gerechtje, vouw servetten…. Maakt niet uit wat je doet, gun je hoofd even “vakantie”.

 

Wil jij meer ruimte in je hoofd en wil je taken uitbesteden? Aarzel dan niet om me te contacteren via an@andersoffice.be.