Met deze gratis Word-opmaak-tip, gaan mensen je tekst lezen!

Wil je dat je tekst wordt gelezen? Natuurlijk wil je dat, want je hebt toch veel tijd en energie in het schrijven ervan gestoken? Verzorg dan de lay-out van je tekst – dat kan je doen met de onderstaande Word opmaak tip – en maak je tekst aantrekkelijker. Je weet toch dat de bereidheid van een persoon om je tekst te lezen enorm afhankelijk is van hoe mooi je je tekst hebt opgemaakt? En hoe mooi hij die opmaak vindt?

Het is inderdaad de natuur van de oh-zo-visuele-mens. Wat er leuk uitziet, trekt ons aan. En wat er niet leuk uitziet, stoot ons af. Als je dat weet, dan speel je daar toch op in!

Je wilt niet weten hoe vaak we hier bij Anders Office  de volgende vragen voorgeschoteld krijgen:

  • “Hoe maak ik mijn Word-document mooier en duidelijker op?”
  • “Hoe maak ik mijn tekst aantrekkelijker voor de lezer zodat die blijft hangen, leest en blijft lezen?”
  • “Heb je geen Word opmaak tip voor ons?”

Sympathiek als we zijn, delen we onze kennis graag met jou! In deze nieuwsbrief zetten we je op weg en leggen we je in het kort uit hoe je het best te werk gaat. Volg even mee. Of moeten we zeggen: “Lees even mee.” Of nog beter: “Blijf zeker lezen!” 🙂

De beste Word opmaak tip? Maak gebruik van eindemarkeringen/secties

Een word document maak je het best op in verschillende delen. Het voordeel daarvan is dat je het geheel in stukjes kan opdelen, en al die stukjes een andere, mooiere lay-out kan geven.

Je hoeft hiervoor geen nieuwe pagina te starten. Het enige wat je hoeft te doen is eindemarkeringen gebruiken om de indeling of opmaak van pagina’s of onderdelen van pagina’s in je document te wijzigen.

Als je de opmaak in een document wilt wijzigen, voeg je een eindemarkering/sectie-einde in aan het begin van de gewenste plaats.

Hoe doe je dat? Ga naar “Indeling” op je menubalk en kies “Eindemarkeringen”

Gebruik eindemarkering om een document in te delen of op te maken

Wanneer je een eindemarkering invoegt, kies je het type onderbreking dat past bij de wijzigingen die je wilt aanbrengen.

Enkele gebruikssuggesties:

Nieuwe/Volgende pagina

Dit type eindemarkering is handig om nieuwe hoofdstukken in een document te starten.

Met de opdracht “ Nieuwe/volgende pagina” voeg je een sectie-einde in en start je een nieuwe sectie op de volgende pagina

Nieuwe pagina

Doorlopende tekst

Dit type eindemarkering wordt vaak gebruikt om het aantal kolommen te wijzigen zonder dat je daarvoor een nieuwe pagina moet starten.

Met de opdracht “Doorlopend” voeg je een sectie-einde in en start je een nieuwe sectie op dezelfde pagina.

doorlopende tekst

Je kan je document indelen in meerdere kolommen zoals in een krant. Hoe doe je dat? Door kolommen toe te voegen. Klik op het tabblad “Indeling”, kies “Kolommen” en klik vervolgens op de gewenste indeling.

  1. Als je alleen kolommen op een deel van je document wilt toepassen, selecteer je met je cursor de tekst die je wilt opmaken.
  2. Klik op het tabblad “Indeling”, kies “Kolommen” en klik vervolgens op “Meer kolommen”.
  3. Klik op “Geselecteerde tekst” in het vak “Toepassen”.

Even pagina of oneven pagina

Als je documenthoofdstukken altijd op een oneven of even pagina wilt starten, gebruik je de optie “Oneven pagina” of “Even pagina-sectie-einde”.

Met de opdracht “Even pagina” of “Oneven pagina” voeg je een sectie-einde in en start je een nieuwe sectie op de volgende pagina met hetzij een even paginanummer of een oneven paginanummer.

oneven even pagina

Heb je toch wat meer ondersteuning nodig?

Ziezo…je heb net de eerste stappen naar een aantrekkelijke lay-out gezet… Contacteer het team van Anders Office voor misschien nog een extra Word opmaak tip.

Bron afbeeldingen: Microsoft support

Contacteer ons!