Ben je al meer dan tien jaar afgestudeerd? Dan kan je tot 30 november 2020 je studiejaren afkopen als zelfstandige tegen een gunstig tarief. Dat geldt voor alle studiejaren vanaf 1 januari van je 20ste verjaardag. Het is sowieso een meerwaarde, want als zelfstandige krijg je bovenop de fiscale aftrek een lagere eindafrekening van je sociale bijdragen. Het resultaat? De terugverdientijd is behoorlijk korter dan bij werknemers. Profiteer ervan en doe het nu! Want na 30 november wordt het een pak duurder!
Je wettelijk pensioen verhogen? Iets voor jou?
Je vraagt je af waarom je je studiejaren zou afkopen als zelfstandige? Om later een hoger pensioen te krijgen uiteraard. Nog tot uiterlijk 30 november 2020 kan je bepaalde studiejaren (zowel in dag- als avondonderwijs) afkopen tegen een gunsttarief. Zie je dat zitten? Dan raden we je aan daar nu meteen werk van te maken zodat je die deadline van 30 november haalt. Want vanaf 1 december 2020 wordt het allemaal fors duurder.
Wat kost dat, je studiejaren afkopen als zelfstandige?
Over pensioen was er de afgelopen jaren veel te doen. Wat vaststaat is dat we pas na 45 jaar loopbaan op een volledig pensioen mogen rekenen. Dat gaat om effectief gewerkte jaren en gelijkgestelde periodes samen.
Kom je niet aan het beoogde aantal jaren, dan ontvang je slechts een deel van het volledige pensioen. Wees gerust, daarin sta je niet alleen. Aangezien we allemaal veel langer studeren, bevindt de meerderheid van de mensen zich in deze situatie.
Maar dat verandert als je studiejaren meetellen!
In principe tellen studiejaren niet automatisch mee voor de berekening van het pensioenbedrag. De regering heeft daar echter de volgende mouw aan gebreid.
Nog tot 30 november 2020 heb je de kans om je studiejaren af te kopen of te regulariseren voor 1.560,60 euro per gepresteerd jaar. Op die manier kan je die studiejaren laten meetellen om aan de beoogde 45 jaar te komen, of toch tenminste aan een hoger aantal jaren.
Onze raad? Doe dat nu meteen! Wacht je tot na 30 november 2020, dan geldt dit voordelige bedrag enkel voor het afkopen van studiejaren die hoogstens tien jaar achter de rug liggen.
Wat zijn de aandachtspunten?
- De jaren tellen mee voor de berekening van je pensioen, maar komen niet in aanmerking om bijvoorbeeld met vervroegd pensioen te gaan.
- Tijdens deze overgangsperiode komen enkel de studiejaren vanaf 1 januari van je 20ste verjaardag in aanmerking.
- Je krijgt de gelijkstelling slechts voor één diploma. De gelijkstelling wordt ook beperkt tot het minimaal aantal studiejaren die vereist zijn voor het behalen van dat diploma.
Wat betekent dit alles fiscaal voor jou?
Wil je als zelfstandige je studiejaren afkopen om je pensioen te verhogen? Dan hebben we nog meer goed nieuws voor jou in petto. Lees even mee.
- Fiscale aftrekbaarheid: deze regularisatiebijdrage wordt beschouwd als een niet-ingehouden socialezekerheidsbijdrage en is dus fiscaal aftrekbaar. En dat geldt zelfs als je je werkelijke beroepskosten niet bewijst.
- Verlaging sociale bijdragen: aangezien de studiejaren fiscaal als aftrekbare sociale bijdragen worden gezien, daalt je netto belastbaar inkomen. Zoals je weet is dat een voordeel aangezien je definitieve sociale bijdragen hierop worden berekend.
Wat brengt het op?
Je studiejaren afkopen als zelfstandige brengt je bruto een extra pensioen op. Hoeveel dat netto is, kan je berekenen via mypension.
Hoe snel verdien je dit terug?
Ja kan je regularisatiebijdrage al op ongeveer anderhalf jaar terugverdienen als je:
- nu belastingen kan besparen in de hoogste schijf (50 %),
- je sociale bijdragen in de schijf van 20,5% vallen,
- je later naast je (laag)wettelijk pensioen weinig belastbare inkomsten hebt.
Gebeurt de aftrek echter in een lage belastingschijf en verwacht je naast je pensioen nog andere belastbare inkomsten? Dan zal de terugverdientijd natuurlijk hoger liggen.
Je studiejaren afkopen als zelfstandige, hoe vraag je dit nu aan?
Je dient best zo snel mogelijk je aanvraag in bij je sociaal verzekersingsfonds, schriftelijk of elektronisch en uiterlijk op 30 november 2020.