Hoe leren focussen? 3 supertips!

We raken gestrest, piekeren, slapen slecht en hebben vaak geen overzicht meer aangezien we overladen worden met informatie. Om je aandacht erbij te houden is het belangrijk te leren focussen.

We voelen ons overbelast en ervaren constante druk om keuzes te maken … Hierdoor lukt het vaak niet en nemen we slechtere besluiten of – misschien nog erger – helemaal geen besluiten.

Hoe perken we deze informatiestress in? Waar komt de overload van informatie vandaan? Het antwoord ligt voor de hand. Het heeft allemaal te maken met de digitale wereld waarin we leven, zijn verschillende kanalen en verslavende prikkels.

Hoe leren focussen?

Er is eigenlijk maar één goed antwoord op de vraag ‘Hoe leren focussen?’ en dat is het volgende. Kick af van alle prikkels en informatiedrang. Dat kan op verschillende manieren

A. Hoe leren focussen met de smartphone

Wij zijn de generatie die opeens die vernufte en slimme telefoons in de hand kregen.

Eerst was er de gsm, herinner je je de Nokia 3310 nog? Wat een tijden waren dat! Plots waren we ook buitenshuis bereikbaar. Een vloek en zegen tegelijk.

De gsm werd steeds slimmer en functioneler. Het tempo waarmee we informatie binnenkregen nam een exponentiële groei. Ons brein raakte verslaafd aan de kennis, informatie, likes en het tussendoor online-shoppen… Je focus bewaren werd steeds moeilijker. Leren focussen werd de opdracht.

Vandaag zorgen we er maar beter voor, dat dit krachtige en machtige toestel onze wereld niet domineert. We geven je graag enkele tips… Tips die voor ons alvast het verschil maken.

1. Leg de mobiele telefoon ’s avonds aan de kant

Zo ligt mijn telefoon vanaf 20.30 uur in de keuken, bij een collega gaat die regelrecht de lade in. Om 21u kijken we nog er één keer naar om na te gaan of iets zouden gemist hebben.

2. Zet je telefoon op vliegtuigstand wanneer je ontspanning neemt

Tijdens mijn wandelingen neem ik bewust geen telefoon mee. Want dan pas slaag ik er in om te genieten van de natuur en de omgeving, en dat is het allerbelangrijkste!

De vliegtuigstand zorgt ervoor dat mensen zien dat hun sms of WhatsApp-bericht niet afgeleverd wordt. Je bent er met andere woorden ‘even niet’. En dat moet kunnen!

3. Beperk je sociale media om te leren focussen

Hoewel ik zelf al verschillende keren verschillende sociale apps verwijderde van mijn smartphone vinden ze hun weg steeds weer terug. Want ja… het vlees is zwak.

Maar die meldingen gaan pertinent uit! Alleen in mijn tijd en wanneer ik zin heb neem ik een kijkje.. 

4. Wees geen Wikipedia!

Door mijn nieuwsgierige aard word ik regelmatig bestormd door allerlei vragen die eigenlijk niet relevant zijn.

  • “Wat is de naam van die brug die ik zie in de film?”
  • “Welke betekenis heeft die naam?”
  • “Hoe diep is het diepste punt van de oceaan?”

Als ik de antwoorden opzoek, is het risico groot dat ik blijf hangen en er weer een volgende vraag naar boven komt:

  • “Wat is het diepst dat een mens met een zuurstoffles kan duiken?”
  • “Hoe diep kwamen onderzeeërs al?”
  • “Wat leeft er op de bodem van die oceaan?”

Voordat ik in deze spiraal terechtkom, dien ik even te reflecteren: “Wat als ik geen internet had? Hoe relevant is het antwoord?”

Kan ik hierop “Niet” antwoorden, dan laat ik de vraag gewoon varen. Het resultaat? De vraag vervaagt zichzelf. Ik heb me zo leren focussen!

5. Zet die focusstand op, niets is zo zalig!

Om 22.15 uur wenst mijn telefoon me “Goeienacht” en pas om 07.00 uur wordt hij opnieuw wakker.

Maar ook tijdens meetings, belangrijke verslagen, concentratietaken, … gaat de telefoon in focusstand. Alleen in nood ben ik te bereiken.

6. Koop en wekker!

Het klinkt extreem raar en achterhaald, maar houd alsjeblieft je smartphone uit je kamer. Een oubollige wekker maakt je niet alleen wakker in de ochtend, hij heeft ook zo’n leuke én belangrijke snoozeknop.

De oubollige wekker heeft als extra voordeel dat hij je niet kan afleiden als je ’s nachts toch even wakker wordt uit je slaap. Omdat je ook ’s ochtends je gsm niet in handbereik hebt, kan je eerst rustig wakker worden, douchen, ontbijten. En dan kan je je openstellen voor die tsunami van informatie.

B. Hoe leren focussen met e-mail?

In de zakelijke wereld kunnen we niet zonder e-mailverkeer. Toch zijn er enkele stappen die we kunnen ondernemen die ervoor zorgen dat onze mailbox ons niet van onze focus afleidt. Wil je leren focussen met e-mail, lees dan verder.

1. Schakel de pop-ups uit

Ik check mails wanneer het mij past en wanneer ik een taak heb afgerond. Zo word ik niet geprikkeld terwijl ik in een ander programma werk. Je kan wel uitzonderingen instellen voor bepaald personen die voorrang krijgen.

2. Bepaal op welke tijden je je mailbox checkt

Ik check mijn mailbox op gezette tijden. Bij het opstarten van mijn werkzaamheden (08.00 uur), opnieuw op de middag (12 uur) en in de late namiddag (16.30 uur).

3. Maak mapjes aan ‘To Do’, ‘Done’ en ‘Info’

De mails met taken geef je een vlaggetje, een informatieve mail of mail waarin jij in cc staat sleep je naar ‘Info’. Hiermee staan je mails gelijk in je takenlijst en de mail sleep je naar het mapje ‘To Do’.

Zo creëer je een duidelijke takenlijst en weet je welke mails behandeld moeten worden en welke nog niet behandeld zijn. Na afwerking sleep je de mail naar ‘Done’.

Jezelf leren focussen wordt op die manier een fluitje van een cent.

4. Meld je alleen aan voor nieuwsbrieven die je echt interesseren

Als je de nieuwsbrieven waarop je je hebt geabonneerd niet leest, meld je dan af. Dat geeft rust en overzicht in je mailbox en in je hoofd. Zoals we allemaal weten, indien we ze verslepen naar een map, lezen we deze toch niet meer, dus uitschrijven is de boodschap.

5. Laat nieuwsbrieven in een apart mapje toekomen

Ik vind het handig om de nieuwsbrieven in een apart mapje te laten binnenkomen ( dit kan je via het aanmaken van een regel in Outlook ). Op een moment dat het mij uitkomt, ga ik naar dat mapje en neem ik de berichten door.

C. Leren focussen wil ook zeggen aandacht hebben voor afwisseling

Dit kan misschien contradictorisch klinken, maar je focust het langst als je af en toe eens iets anders doet.

1. Zoek voldoende afwisseling in types taken op een dag

Wissel informerende en besluitvormende sessies af met momenten van inspiratie en creativiteit. Hierdoor voorkom je dat je vast komt te zitten in een bepaald punt van denken.

2. Zorg dat je voldoende beweegt

Het zit hem in de kleine dingen. Bewust verplaatste ik de printer enkele stappen verder. Telkens als ik iets print, dien ik hierdoor op te staan of zorg dat de thermos met koffie of de koffiemachine, waterkan,… niet aan je bureau staat maar in de keuken, zodat je ook hiervoor dient op te staan. Dat zorgt voor een goede bloedcirculatie en maakt mijn hoofd even leeg. Mijn hersenen raken hierdoor niet ‘oververhit’.

3. Neem pauze buiten je bureel

We weten meer dan ooit dat we als mens sociaal contact nodig hebben. Maak gebruik van de daarvoor voorziene ruimtes om tijdens je pauze collega’s en medewerkers echt te ontmoeten en te connecteren of ga even naar buiten om een frisse neus op te halen, misschien heb jij eerder nood om even te deconnecteren i.p.v. te connecteren.

Genoeg info gekregen om te leren focussen?

Hebben we je genoeg inspiratie gegeven om van start te gaan?

We sluiten af met deze ultieme tip: begin nu meteen met het leren focussen. Je voelt meteen de voordelen, vooral op het vlak van productiviteit, én je hebt minder stress. Lukt het niet, dan nemen wij graag de focus van je over! Neem gerust contact met ons op!

Wil jij leren focussen?

Het team van Anders Office helpt je trouwens ook graag op het vlak van algemene administratie, financiële administratie en personeelsadministratie.

Maar evengoed als office organizer en sociale media-partner.

Contacteer ons!
Gerelateerde artikelen
Hoe omgaan met een klacht van klanten? We geven je 8 belangrijke tips mee.
Een klacht… wat nu? Hoe goed omgaan met klachten?
An Van de Moortel
Deze 10 voordelen maken van FUROO het ideale ERP-pakket
An Van de Moortel
Digitale handtekening uitgelicht
Met een digitale handtekening documenten online ondertekenen
An Van de Moortel