Blijf mentaal gezond met deze 7 tips!

Het is belangrijk om mentaal gezond te blijven!

Kun jij vaak iets niet vinden? Is je bureau een grote puinhoop? Vergeet je vaak wat je eerst moest doen? Ben je snel afgeleid? Stel je vaak dingen uit? Vind je het moeilijk om iets te plannen? Je hersenen spelen een belangrijke rol in het vermijden van dergelijke situaties. Wist je dat?

Gezonde hersenen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke conditie. Het is daarom belangrijk om ze goed te trainen en te stimuleren.
Je kunt je brein zien als een grote spier, dagelijks sterven er 85000 hersencellen af, maar gelukkig kan je er nieuwe bijmaken door je brein te trainen. Je moet je hersenen blijven trainen, blijven uitdagen. Zo blijven ze in vorm. Wees niet tevreden met minder. Zet door en overwin elke dag weer een beetje van jezelf.

Wil jij graag een meer georganiseerd leven door mentaal gezond te leven? Dan zijn deze 7 tips zeker interessant voor jou!

1. Leer iets nieuws

Het klinkt logisch maar hoe meer je je brein gebruikt, hoe beter het gaat werken. Iemand die bijvoorbeeld twee of meer talen spreekt, ontwikkeld gemiddeld 4.5 jaar later dementie dan de gemiddelde mens. Je hersenen groeien letterlijk bij het aanleren van een tweede taal namelijk het deel van de hersenen dat van groot belang is voor onze ruimtelijke oriëntatie en ons geheugen. Te laat beginnen kan niet, dus zoek die Chinese, Russische woordenboeken maar eens op.

2. Doe aan sport

Sporten is niet alleen goed voor je lichaam maar het helpt ook je brein. Door sporten krijg je een betere doorbloeding in je hele lichaam, en dus ook in je brein. Zelfs door een stevige wandeling te maken doe je je hersenen al een plezier. Het zorgt er voor dat je informatie beter kan verwerken en zorgt er ook tevens voor dat je hersenen gemakkelijker nieuwe connecties maken. Door in beweging te blijven, lijk je het krimpen van je brein dus in ieder geval flink af te kunnen remmen. Niet alleen het aantal hersencellen, maar ook de verbindingen tussen die cellen kunnen toenemen door de juiste stimulatie.
Je kunt ook mentale en fysieke activiteit combineren om mentaal gezond te blijven. Doe eens een brainwalk. Hierbij maak je een stevige wandeling en tegelijkertijd zorg je voor een mentale work-out probeer bijvoorbeeld het eerste stuk van de wandeling eens heel bewust waar te nemen. Hoeveel bomen staan er langs dit stuk van de route, en hoe ver staan ze uit elkaar of maak anagrammen…

3. Wees sociaal en breng tijd door met de mensen uit je directe omgeving

Wanneer je veel tijd met vrienden en familie doorbrengt, vooral op latere leeftijd, heb je een goed afweersysteem voor breinveroudering. De sociaal actieve mensen hebben een beter geheugen en een betere verwerkingssnelheid van nieuwe informatie.

4. Begin met iets kleins

We hebben als kleine dreumes leren eten met mes en vork. Dat ging in het begin niet altijd van een leien dakje en kans was groot dat de halve tafel onder het eten zat, maar we probeerden het wel. Nu, jaren later, is het een automatisme en staan we niet eens meer stil bij die bewegingen die we daarbij maken. Goed nieuws! Dat principe werkt nog steeds! Als je bijvoorbeeld altijd opziet tegen het opruimen van je bureau, pak dan één stapeltje en zoek dat uit, je hoeft niet per se alle papieren op je bureau op te ruimen. Zolang je maar weet wat je ermee gaat doen… Je zult zien dat je brein met de actie aan het werk gaat en dan gaat het als het ware bijna vanzelf.

5. Speel bordspellen, woordspellen

Bordspelletjes en woordspelletjes zorgen voor een grotere reservevoorraad hersencellen en meer en sterkere verbindingen in je hersenen. Hierdoor kan je met het ouder worden toch nog goed blijven functioneren en kan je de dementie nog langere tijd tegenhouden. Spelletjes gecombineerd met ontleden en visualiseren versterken de geheugencapaciteit.

6. Gebruik Apps

Gelukkig bestaan er diverse applicaties die hierbij een handje kunnen helpen en ook nog eens heel leuk zijn, zoals Ruzzle, Sudoku, Wordfeud, Brain Toot, Unblock me, Slice It, The Heist,…

7. Eet pure chocolade!

Wist je dat pure chocolade goed is voor je brein? Mooi excuus om chocolade te eten dus.

Vond je deze tips waardevol?

Wil jij graag nog meer tips of heb je nood aan iemand die je helpt in je administratie en zo je brein meer rust geeft?

Neem dan snel contact op!
Gerelateerde artikelen
Leren focussen is nodig om al je werk gedaan te krijgen
Hoe leren focussen? 3 supertips!
An Van de Moortel
Hoe omgaan met een klacht van klanten? We geven je 8 belangrijke tips mee.
Een klacht… wat nu? Hoe goed omgaan met klachten?
An Van de Moortel
Deze 10 voordelen maken van FUROO het ideale ERP-pakket
An Van de Moortel