De basis voor creativiteit: rust in je hoofd in 6 stappen!

Het coronavirus laat zijn invloed flink merken, overal en bij iedereen. Maar weet je wat ons is opgevallen? Bij sommige mensen heeft die eerste golf van paniek plaatsgemaakt voor creatieve invallen en supergoede ideeën. En dat wensen we iedereen toe! Je weet toch wat de basis voor creativiteit is? Rust in je hoofd is dé absolute voorwaarde! We delen hieronder graag enkele tips hoe je die rust kan vinden.

Dé basis voor creativiteit is stilte en rust in je hoofd

Wanorde vind je niet alleen op je bureau en in de kasten en schuiven van je kantoor. Ook in je hoofd kan het weleens complete chaos zijn. Je hoofd zit vol met ideeën en gedachten. Die kosten bakken vol energie. Als je die gedachten en ideeën niet onder controle kunt krijgen, dan is stress, lusteloosheid en vermoeidheid gegarandeerd het gevolg!

Het is een echte gave om je gedachten onder controle te krijgen. Het lukt niet altijd even goed. Toch is je hoofd leeg maken op regelmatige tijdstippen een must. Alleen met een leeg of leger hoofd is het gemakkelijker om te ontspannen en stress te vermijden. En dat is een voorwaarde om creatief te kunnen zijn. Maar hoe werk je hier precies aan?

1. Start een braindump en maak plaats in je hoofd!

Je hoofd geen opslagruimte maar een denktank!

Begin dus met een braindump. Wat is dat nu precies en hoe doe je dat? Wel… Je neemt een blad papier en je schrijft je hoofd helemaal leeg. Je kunt ook een mindmap maken.

Zodra je alles hebt opgeschreven, stop je nog niet. Net als bij corona zou er wel eens een tweede golf kunnen komen. Die tweede stroom van gedachten en ideeën zou wel eens dé basis voor je creativiteit kunnen zijn. Dus voel je dat je alles hebt opgeschreven, verbind of groepeer dan de zaken eenvoudig met elkaar.

Vervolgens kan je daarmee aan de slag. Groepeer je inzichten. De dingen die je binnen de 5 minuten kan afwerken, kun je met een gerust hart schrappen. Andere taken kun je delegeren. De rest kun je vervolgens inplannen.

2. Stop NU met uitstellen!

Veel mensen hebben last van uitstelgedrag. Maar uitstellen is dé manier om je hoofd volledig vol te krijgen. Het levert een vicieuze cirkel op waarbij je steeds meer dingen gaan onthouden. Na een tijd loopt je hoofd helemaal over. Je begint zaken te vergeten en net omdat je belangrijke zaken over het hoofd ziet, beland je in een stressmodus en ga je in overdrive. En wég is dan de basis voor je creativiteit.

Onze tip? Eat the ugly frog first! Besluit om elke dag iets te doen dat je naar je doel brengt. In het ideale geval is dat het eerste dat je ’s ochtends doet.

3. Maak to do’s

Wil je een helder overzicht krijgen van al de dingen die je nog moet doen of van je actielijsten? Dan bewaar je die het best op een bepaalde plaats. Ben je eerder digitaal ingesteld, dan denken we aan ‘Google Keep‘, ‘Evernote‘, ‘Onenote‘ … om je to do’s te bewaren. Ben je niet zo digitaal aangelegd? Schrijf ze dan neer in je notitieboekje. Het voelt heerlijk om achteraf de uitgevoerde to do’s te kunnen schrappen en de basis te leggen voor creativiteit. 😉

Welke methode je ook verkiest, het gaat erom dat je die zaken ergens noteert zodat je brein denkt: “Hé, ik heb het nu ergens genoteerd en opgeslagen, ik hoef het niet meer zo krampachtig te onthouden.”

4. Ventileer hoofd en gedachten

Houd je gedachten en emoties niet altijd voor jezelf maar praat erover met vrienden, collega’s…

Iemand die aandachtig kan luisteren is een waardevolle bondgenoot. Hij of zij denkt misschien vanuit een ander perspectief en kan je helpen om dingen los te laten, je gedachten in een ander perspectief te plaatsen, ze door een andere bril te bekijken en ze grondig aan te pakken. Hierdoor kan je je hoofd ook leger maken. Ook dat is basis voor creativiteit.

5. Kom tot rust met een beetje afleiding

Een vol hoofd krijg je ook leeg door elke dag iets te doen waar je helemaal rustig van wordt.

Hebben de vorige methodes al geholpen om je hoofd wat leger te krijgen? Ook dan kan het geen kwaad om even wat extra afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld intensief sporten of een wandeling maken in de natuu. Doe eens iets fun dat je al een hele tijd niet meer hebt gedaan! Ga het niet te ver zoeken en zorg vooral dat je niets ‘moet’.

6. Een eenvoudige leefomgeving

Ongecontroleerde overdaad, rommel en wanorde zijn dingen die je leef- en werkomgeving overschaduwen. Alleen door hier controle over te krijgen, kun je rust krijgen in je gedachten. Als je bijvoorbeeld telkens opnieuw moet zoeken naar je postzegels, nietjes of printpapier, verlies je daar veel energie aan. Wil je rust krijgen in je hoofd, dan moet je ervoor zorgen dat je alles binnen de 30 seconden terugvindt. Een lean werkomgeving creëren is een belangrijke stap in de goede richting!

7. De handen uit de mouwen

Wat goede oude ‘handenarbeid’ kan je brein enorm veel rust schenken op korte tijd. Dit kan vanalles zijn. Rijd het gras af, maak een lekker gerechtje klaar, monteer, schilder, knutsel, … Het maakt niet uit wat je doet. Zie het als een vakantie voor je hoofd. Dat vormt het fundamant voor je creativiteit, want creativiteit moet bewegingsvrijheid hebben en een vol hoofd kan dit niet garanderen.

Worstel jij elke dag met chaos in je hoofd?

Wij helpen je graag om meer rust en creativiteit te brengen! Wij nemen ook met plezier je administratieve klusjes uit handen, zodat jij je meer op je creatieve taken kunt richten.

Contacteer ons!
Gerelateerde artikelen
Hoe wennen aan drukte na corona? Schakel het administratief team van Ander Office in!
Yesss!!! De drukte is er weer… Zo wen je eraan!
An Van de Moortel
Teamleader crm logo
Teamleader CRM: superhandige geld- en tijdbesparende tool.
An Van de Moortel
Deze 8 tips helpen te je ontspannen in coronatijd.
8 eenvoudige tips om te ontspannen in coronatijd
An Van de Moortel