Wil jij ook ruimte en rust in je hoofd? Volg onze 6 tips!

Wanorde kan je niet enkel in je kantoor of kasten vinden. Ook in je hoofd kan het weleens een boeltje zijn. Vaak zou je meer rust in je hoofd willen, maar zit het vol met ideeën en gedachten en die kosten energie. Wanneer je je gedachten niet onder controle kan krijgen, word je op den duur gestresseerd, lusteloos en moe.

Je gedachten onder controle krijgen is een kunst. De ene keer lukt het al wat beter dan de ander. Toch is het belangrijk dat je je hoofd ook in drukke perioden regelmatig leeg maakt.

Met een leeg of op zijn minst ‘leger’ hoofd kan je je beter ontspannen en voorkom je stress. Maar hoe begin je daar nu aan?

1. Begin met braindump

Je hoofd is om dingen te bedenken, niet om ze te onthouden. Om ruimte en rust in je hoofd te creëren begin je best met een braindump! Neem een blad papier en schrijf je hoofd helemaal leeg of maak een MindMap. Zodra je denkt dat je alles al hebt opgeschreven, stop dan zeker nog niet. Tijdens de braindumps komt er vaak nog een tweede golf van gedachten of ideeën aan. Wanneer je voelt dat je alles hebt opgeschreven, kan je eenvoudig de zaken met elkaar verbinden of groeperen. Vervolgens ga je daarmee aan de slag.

  1. Schrap, delegeer en groepeer wat je binnen de vijf minuten kunt afwerken.
  2. De rest plan je in.

2. Stop met uitstellen!

Uitstellen is de uitgelezen manier om je hoofd vol te krijgen, want je moet dan steeds meer dingen gaan onthouden. Op den duur loopt je hoofd over. Als je dan dingen vergeet, beland je in ‘stressmodus’. Dit zorgt er dan voor dat je gespannen wordt omdat je belangrijke zaken over het hoofd hebt gezien waardoor je dan als een gek aan de slag moet gaan.

Om een helder overzicht te krijgen van al de dingen die je nog moet doen, is het best om deze op één plaats te bewaren, ik denk dan aan ‘Google Keep‘, ‘Evernote‘, ‘Onenote‘, …

Het gaat er om dat je die zaken ergens noteert zodat je brein ze kan loslaten. Door te weten “Hé, het is nu ergens genoteerd en opgeslagen. Dan hoef ik het niet meer zo krampachtig te onthouden” krijg je instant meer gemoedsrust.

3. Ventileer je gedachten

Houd je gedachten en emoties niet altijd voor jezelf maar praat erover met vrienden of collega’s. Iemand die aandachtig kan luisteren is een waardevolle bondgenoot. Deze bondgenoot denkt misschien vanuit een andere invalshoek en kan jou helpen om dingen los te laten, om je gedachten in een ander perspectief te plaatsen. Door ze door een andere bril te bekijken kan je ze grondig gaan aanpakken. Dat maakt je hoofd een pak leger. Het kan ook helpen om letterlijk je hoofd te ventileren door wat zuurstof binnen te laten in je kantoor. Dat helpt je om je hoofd helder te houden.

4. Zoek afleiding

Een vol hoofd krijg je ook leeg door elke dag iets te doen dat je helemaal tot rust brengt. Ook wanneer je je hoofd al leger hebt gekregen met de vorige methodes is het slim om afleiding te zoeken. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken in de natuur, ga sporten of doe iets wat je al een tijdje niet meer hebt gedaan en waar je plezier aan beleeft. Ga het niet te ver zoeken en zorg vooral dat er geen gevoel van verplichting aan vast hangt. Als je algemeen rust vindt in aangename afleiding, vind je ook rust in je hoofd.

5. Vereenvoudig je leefomgeving

Rommel, wanorde en overdaad die je in je leefomgeving of werkomgeving niet onder controle krijgt, zorgt voor onrust in je gedachten. Als je bijvoorbeeld nieuwe nietjes moet zoeken en dat langer dan 30 seconden in beslag neem omdat het niet op zijn plaats ligt of ergens te velde ligt in de chaos.

Wil je meer orde en rust in je hoofd. Dan heb je ook orde en rust nodig in je omgeving. Start vandaag nog met het creëren van een Lean werkomgeving.

6. Rol die mouwen op en doe iets met je handen

Gun je brein wat rust en focus je op ‘handenarbeid’. Zet je kerstboom, knutsel een bloemstukje voor op de feesttafel, maak een lekker gerechtje, vouw servetten, … Eigenlijk maakt het niet uit wat je precies doet… Maar gun je hersenen even wat ‘vakantie’. Dan heb je meteen meer rust in je hoofd.

Hebben deze tips je geholpen?

Kun je weer helder denken? Weet dan dat wij graag helpen om ook andere aspecten van je (professioneel) leven op orde te krijgen. Laat ons vrijblijvend weten waar je nog mee worstelt.

Contacteer ons
Gerelateerde artikelen
Hoe wennen aan drukte na corona? Schakel het administratief team van Ander Office in!
Yesss!!! De drukte is er weer… Zo wen je eraan!
An Van de Moortel
Teamleader crm logo
Teamleader CRM: superhandige geld- en tijdbesparende tool.
An Van de Moortel
Deze 8 tips helpen te je ontspannen in coronatijd.
8 eenvoudige tips om te ontspannen in coronatijd
An Van de Moortel